OM Hjärtrud

HJÄRTRUD startades 2011 då jag, Sara Lewell, letade efter näbbklänningar i retro stil och färgglada mönster till vårt bröllop. Efter många timmars letande stod jag fortfarande utan klänningar och bestämde mig då för att försöka sy dem själv. Sagt och gjort. Det var så kul att jag inte kunde sluta sy. Under några år drevs Hjärtrud på hobbynivå men "hon" hade större planer än så. Företaget växte och växte så numera är det ett heltidsjobb (och mer därtill).

Jag älskar modeller från svunna tider. En puffig kjol eller en klassisk A-linjeformad kappa. Framförallt är jag svag för all färg och de galna mönster som vår tygskatt bjuder på. Du skulle förmodligen inte tro det om du såg mig då jag oftast själv går klädd i svart. Men jag älskar färger och att kombinera dessa. Ju mer de krockar, desto bättre! 

Jag är den första att erkänna att det var tygerna och dess färger och mönster som fick mig att börja sy i återbrukat material. Men med åren har själva återbruket i sig blivit en allt viktigare fråga för mig. Den miljöpåverkan vår konsumtion av kläder har är oroväckande och enligt mig måste vi alla försöka göra nåt åt det. Visste du att klädindustrin släpper ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop, enligt FN:s handelsorgan Unctad. En ny rapport som Mistra släppte i somras (2019) visar att när det gäller den svenska konsumtionen av kläder sker 80 procent av klimatutsläppen vid tillverkningen. Klimatpåverkan sker med 3,1% vid distributionen av varor till affärerna, med 10,8% när vi tar bilen till affären för att köpa plaggen, med 2,9% när vi tvättar dem, med 2,8% för att ta hand om dem efter att vi slängt dem. Men den stora klimatpåverkan, 80,4% sker vid tillverkningen, som inbegriper allt från bomullsodlingar till textilfabrikerna. 

Det är här jag känner att Hjärtrud kan göra en liten skillnad. Visst har tygerna producerats en gång i tiden men det skapas i alla fall inget nytt material för att utgöra huvuddelen av de produkter jag skapar. HJärtrud står för unika produkter som skapas av återbrukat material så långt det är möjligt. Gamla utdömda och oönskade lakan, dukar, gardiner, löpare m.m hamnar under saxen för att bli något nytt, användbart och älskvärt. Klimatsmart och hållbart mode!

Jag känner även en stor stolthet över att allt som säljs i webbutiken är sytt av mig, i min ateljé som är belägen strax utanför Norrtälje, Stockholms län. 100% MADE IN SWEDEN. Även om ett och annat fintyg från Finland kan slinka sig in i tygsamlingen. Produkterna är således sydda med kärlek och under sjysta förhållanden.